POSLOVNE PRILIKE

PRODAJA IMOVINE KURŠUMLIJSKE BANJE

O prodaji

Vlada Srbije je objavila oglas za prodaju imovine Kuršumlijske banje. Imovina (zgrade i zemljište) koja je nekada ulazilo u sastav Kuršumlijske banje i koja je građena u raznim vremenskim periodima, bliže opisano dalje u ovom dokumentu a koju sačinjava:

  1. Objekat hotela „Žubor“ od 16.220.46m2
  2. Dodatnih 20 objekata uključujući i spoljni bazen ukupne površine od 4.556m2
  3. Pripadajuće zemljište, parkovi itd u ukupnoj površini od 95.902m2

Početna kupoprodajna cena iznosi samo €1.415.836,50.

Više o budućim privatizacijama banjskih zdravstvanih centara možete više pročitati ako kliknete ovde.

Više o sistemu ztdravsvene zaštite i ulozi privatnog sektora u sistemu zdravsvene zaštite možete više da pročitate ako kliknete ovde (na engleskom jeziku).

O Kuršumlijskoj banji

Ova banja je sagrađena 1976. po ugledu na moderne banjske centre u Sloveniji, Nemačkoj i Francuskoj. Raspolaže sa 5 grupa toplih (14-68°C) i mineralnih voda koje se po baneološkim karakteristikama svrstavaju u najcenjenije u Evropi. Nalazi se u jednom od najlepših delova Srbije na obroncima Nacionalnog parka Kopaonik koji je sa svojim skijalištima udaljen samo 1 sat vožnje tako da je moguća kombinacija banjskog i skijaškog turizma.

Sa najumerenijom klimom od svih banja u Srbiji, Kuršumlijska banja uz okolni prirodni ambijent koji sačinjavaju sa guste šume, atraktivne uvale brojnih rečica i potoka sa kristalno čistom vodom (u blizini nema industrije) predstavlja i lečilište i rekreativni centar. Brojni izvori pijaće i termomineralne vode daju ovom kraju epitet oaze zdravlja, sanus per aquam.

Banjski turizam u svetu raste po stopi od 15% godišnje. Neke zemlje koje imaju mnogo manji potencijal od Srbije kao što su to Mađarska, Češka ili Turska su od banjskog turizma napravile ogroman i vrlo lukrativni biznis. Srbiju je u 2018. godini posetilo 1,58 miliona domaćih i 3,1 milion stranih turista. Pored tradicionalnih zapadnoevropskih gostiju, očekuje se veliki priliv turista iz Kine. Poznato je da Kinezi vole i praktikuju tradicionalna prirodna sredstava za lečenje i održavanje zdravlja. Banjski turizam je veoma razvije u Kini i banje Srbije bi mogle da budu veoma atraktivne turističke destinacije za sve bogatije i sve brojnije kineske turiste.

Jedinstvenost i potencijal Kuršumlijske banje

Kuršumlijska banja je jedna od retkih ako ne i jedina banja u Srbiji koju bi budući vlasnik mogao potpuno da uredi u skladu sa svojim potrebama i komercijalnim interesima-urbanistički, pravno, finansijski itd. Banja je fizički izdvojena i predstavlja celinu sama za sebe, što je jedinstven koncept za razvijanje banje kao jedinstvene turističke destinacije.

Brendiranje novog koncepta banjskog turističkog centra

Brendiranje novog koncepta koji će ponuditi jedinstveni i originalan identitet i harmoničnu kombinaciju tradicionalne banjske i moderne spa i wellness usluge (destination spa ili spa retreat):

  • Rehabilitacija i ozdravljenje (remedy and relief from aches and pains)
  • Odmor i rekreacija (relax and de-stress)
  • Unapređenje zdravlja (health enhancement)
  • Usluge ulepšavanja (beauty treatment)

Novi koncept bi bio baziran na punom korišćenju prirodnih lekovitih svojstava mineralnih termalnih voda Kuršumlijskoj Banji (tradicionalni evropski koncept) ali i zahteva modernih turista za banjskim uslugama (američki koncept). Kuršumlijska banja bi u sve to ukomponovala svoju autentičnost, koncept usluga za svačije potrebe, ali i svoju jedinstvenu lokaciju, lokalne gastronomske specijalitete („farm-to-spa“ koncept) i kulturnu baštinu.

Drugim rečima, to će biti mesto u koje ćete želeti da odete i kad ste zdravi ali i kad ste bolesni.

Subvencije Vlade Srbije za rekonstrukciju hotela u banjama

Posebno skrećemo pažnju da je Vlada Srbije donela uredbu po kojoj subvencioniše izgradnju ili rekonstrukciju hotela u banjama. Visina subvencije zavisi od broja novootvorenih radnih mesta. Ovde se radi o prodaji imovine bez obaveza i bez radnika.

Vlada može da subvencionira 40% materijalnih i nematerijalnih troškova investicija i bruto zarada zaposlenih do maksimalnog iznosa od €7.000 po novootvorenom radnom mestu. S obzirom da je u Kuršumlijskoj banji bilo zaposleno 140 radnika. To znači da bi stimulacija Vlade za buduću rekonstrukciju KB mogla da iznosi do €10 miliona.

Više o samoj Kuršumlijskoj banji i uslovima prodaje možete više da vidite iz pdf dokumenta ako kliknete na donji link.

preuzmi dokumentaciju

© SEECAP Konsalting 1. avgust 2019.

Kuršumlijska banja
Kuršumlijska banja-park
Žubor-izgled sa ulazne strane
Žubor-medicinski deo i sala za vežbanje
Kuržumlijska banja-Hotel Žubor
Kuržumlijska banja-Žubor, medicinski deo i vežbaonica
Hotel Žubor-recepcija
Hotel Žubor-recepcija foaje
Hotel Žubor-ka restoranu
Hotel Žubor-restoran
Hotel Žubor-Foaje na spratu sa litom
Hote Žubor-sala za vežbanje
Hotel Žubor-sala za vežbanje
Pogled na bazen
Kursumlijska banja-Tursko kupatilo, istorijski objekat
Kuršumlijska banja-Vila Jugoslavija
Kuršumlijska banja-park
Kursumlijska banja-park
Kursumlijska banja panorama
Manastir Svetog Nikole

Autorska prava ©SEECAP Konsalting doo 2001-2020.