BLOG ČLANCI

SMANJENJE ZADUŽENOSTI KROZ FINANSIJSKO RESTRUKTURIRANJE

SEECAP Konsalting

U 2009. srpska privreda će imati negativan BDP od oko 5%, a država morati značajno da se zaduži na domaćem i međunarodnom tržištu (čak do 80% BDP) kako ne bi zapala u nelikvidnost. Srpska ekonomija još uvek nije „dotakla dno“ jer će na dalje smanjenje privrednih aktivnost nesumnjivo uticati i najavljeno povećanje poreza, koje će dodatno oslabiti kupovnu moć stanovništva.

Privatni sektor u Srbiji ove godine treba da vrati kredite uzete u inostranstvu u iznosu od €5,5 milijardi. Vlada Srbije je preduzela određene mere pomoći privredi kroz subvencionirane kredite, međutim, svako dalje zaduživanje radi održanja likvidnosti samo odlaže rešenje problema i pogoršava ga. Uz to, banke će u narednom periodu biti još opreznije kad je u pitanju davanje novih kredita baš zbog prezaduženosti privrede.

Iz primera prikazanom na donjem grafikonu se može videti kako pad BDP može uticati na finansijsku stabilnost privrednih društava koja su u 2008. planirala da im prihodi u 2009. rastu po stopi od 5,5% (prosečna stopa rasta u prethodne 3 godine) ili po 3,5% (planirana stopa rasta BDP prema projekcijama Vlade RS za 2009.). Pad BDP utiče na značajan pad realizacije proizvoda i usluga na tržištu, što dovodi do manjka potrebnih sredstva za otplatu uzetih kredita. Krediti se mogu otplaćivati novim zaduženjima u nadi da će se finansijska situacija na tržištu poboljšati, ili alternativno, preduzeće može da preduzme niz drugih mera u cilju smanjenja zaduženosti i povećanja svoje finansijske stabilnosti.

Sve to samo govori u prilog tezi da se i srpska preduzeća sve više moraju okretati ka nebankarskom tržištu kapitala i nebankarskim izvorima finansiranja, kao što su strategijsko povezivanje, investicioni kapital, mezzanine, korporacijske obveznice, preferencijalne akcije i slično. Finansiranje preko berze (javnom ponudom akcija, tzv. IPO) je u ovom trenutku vrlo otežano, ako ne i nemoguće, i jedina moguća opcija na raspolaganju je dokapitalizacija od strane strateških partnera ili od strane investicionih fondova.

Mere za smanjenje zaduženosti i stabilizaciju finansija preduzeća

 1. Restrukturiranje kreditnog portfolija
 2. Izdavanje obveznica, konvertibilnih obveznica i preferencijalnih akcija unapred selektovanom investitoru
 3. Dokapitalizacija od strane strateškog partnera
 4. Dokapitalizacija od strane finansijskog partnera –
  • Od strane investicionih fondova
  • Od strane direktnih investitora
 5. Mezzanine finansiranje
 6. Umanjenje negativnih posledica kursa dinara za Evro ili Evro indeksirane kredite (currency loan hedging)
 7. Prodaja preduzeća ili udela u njima
 8. Prodaja imovine uz lizing (sell&lease back)
 9. Prodaja imovine nepotrebne za osnovnu delatnost radi oslobađanja zarobljenih finansijskih sredstava i reinvestiranja u osnovnu delatnost.

Naša ponuda

Mi možemo da asistiramo kod sprovođenja raznih mera finansijskog restrukturiranja u cilju smanjenja zaduženosti – od inicijalne analize, pripreme finansijske simulacije/finansijskog modela i finansijske analize cene kapitala, preko strukturiranja transakcije, izlaska na finansijsko tržište, kontakata sa eksternim izvorima finansiranja, pripreme celokupne potrebne dokumentacije, savetovanja u pregovorima do kompletiranja transakcije. Za ovo mi Vam stavljamo na raspolaganje:

 1. Globalnu mrežu korespondentskih kuća i eksperata sa kojima sarađujemo godinama,
 2. Brojne kontakte i poznanstva sa investicionim fondovima i drugim finansijskim investitorima – u prošlosti smo sarađivali ili bili u kontaktu sa brojnim investicionim, mezzanine i drugim fondovima sa obe strane Atlantika kod kojih je godinama gradio profesionalnu reputaciju i odnos, koji bi bili od koristi za sprovođenje bilo kakve vrste dokapitalizacije.
 3. Lokalni menadžment i koordinaciju celog projekta akvizicije preko SEECAP-a, lokalne IMAP-ove kancelarije u Beogradu, koja takođe ima dosta iskustva u ovakvim transakcijama. Naš tim savetnika u Beogradu ima višegodišnje međunarodno iskustvo u investicionom bankarstvu, reviziji i pravu. Naša ključna prednost leži u kombinovanju poznavanja lokalnog tržišta i uslova poslovanja sa znanjem i iskustvom naših kolega van Srbije, što nam omogućuje da ponudimo ekspertizu, usluge i kreativna finansijska rešenja koja se mogu naći samo u velikim svetskim finansijskim centrima.

SEECAP Konsalting, 28.07.2009.

Autorska prava ©SEECAP Konsalting doo 2001-2020.